maanantai 24. joulukuuta 2012

Mikä on matkailun ydin?

Aloitetaan tämä kolumn itsestäänselvyydellä: matkailu on erittäin suuri bisnes ja matkailu jakautuu karkeasti kahteen alueeseen. Ne alueet ovat työmatkat ja lomamatkat.

Ne erovat toisistaan huomattavasti. Suurin ero ollee se että työmatkoja tehdään koska on pakko ja lomamatkoja siksi, että niitä halutaan tehdä. Joku onnekas pystyy yhdistämään ne toisiinsa ts.saavat lomailla työnantajan rahoilla. Sellaisia on kuitenkin melko harvassa. Tapaan usein työmatkalaisia jotka ovat menossa tai palaamassa lentokentältä. Heitä on monenlaisia, mutta yksi piirre heitä aina yhdistää: kukaan heistä ei oikein haluaisi matkustaa. Yksikin tuttu asiakas sanoi hymyssä suin kotipihallaan työmatkan jälkeen "Toivottavasti emme tapaa vähään aikaan näissä merkeissä".

Usein mietin miksi niin on, koska työmatkassa on paljon samoja piirteitä kuin lomamatkoissakin. Molemmissa saa lentää, asua hotelleissa, nähdä uusia paikkoja ja tutustua niihin. Ero lienee siinä ettei työmatkaa valita itse vaan kohteen ja ajankohdan määrää muut.
Tästä pääsemmekin asian ytimeen eli mikä on matkailun ydin? Se ei ole selvästikään itse matkustaminen vaan joku muu. Pohdin asiaa paljon ja tulin siihen johtopäätökseen, että matkailun ydin on oman kokemuspiirin laajentaminen. Se ei onnistu jonkun toisen tekemillä valinnoilla tyyliin "Nyt lennät kahden tunnin palaveriin Jenkkeihin ja palaat äkkiä takaisin" vaan siitä kun saat itse valita kohteen, ajankohdan ja matkaseurasi.

Silloin voi saada elämyksiä joita voi muistella vuosia, kenties vuosikymmeniä. Kuinka moni muistelee työmatkaansa vuosia tai vuosikymmeniä? Ei kukaan!

Uskalla siis matkailla, uskalla kokea uutta....voit kokea saman kuin erään suomalaisen elokuvan roolihahmo vuosituhannen vaihteessa: "Joskus on käytävä kaukana jotta näkisi lähelle". Mikäli työhösi kuuluu matkustaminen niin varaa joskus ylimääräinen päivä työmatkalle ja lähde sen viiden tähden hotellin aulasta ulos ja tutustu kaupunkiin ilman solmiota tai jakkupukua. Voit löytää jotain uutta!

ps.Työmatkailusta kertoo loistavasti George Clooneyn tähdittämä elokuva  "Up in the Air". Kannattaa vuokrata!

3 kommenttia:

 1. Aiemmat kolumnit osoitteessa www.lentoemo.com/seat32B

  VastaaPoista
 2. Hyvää pohdintaa. Usein kuulee, kuinka työkseen matkustavat eivät sitä mielellään tekisi. Kyllähän sitä vähän ymmärtääkin, kun matkat voivat olla pitkiä ja hektisiä, mutta silti itse voisi kuvitella lähtevänsä työmatkalle hyvinkin mielellään.

  Up in the Air on hyvä elokuva, suosittelen itsekin!

  VastaaPoista
 3. Itsestänikin tuntuisi oikein mukavalta matkustaa työnantajajan rahoilla :-D

  VastaaPoista