sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Kestävän kehityksen matkailua?

Jokainen matkailija kokee aika ajoin piston sydämessään kuullessaan puhetta hiilijalanjäljestä, ympäristön tilasta tai kestävästä kehityksestä.

Olenko minä syyllinen maapallon lämpenemiseen? Kysymys saattaa tulla mieleen jossain siinä turvavyövalon sammumisen ja ensimmäin gt:n tilaamisen välillä.

Pitäisikö matkailijan kokea huonoa omaatuntoa kiertäessään lentäen maapalloa? Minusta pitää ja ei pidä.

Mitä tarkoitan? Olisi helppoa sanoa, että lentokoneet lentävät joka tapauksessa, ei ne minun takia jää maahan. Tämänkaltainen argumentti on helppo ampua alas viittaamalla ajatukseen "pienillä teoillakin on merkitystä jos niitä tekee tarpeeksi moni". Sehän on totta, ei voi käyttää perusteluna yhden ihmisen pienuutta maailman ongelmien edessä. Lentokoneet kuitenkin täytetään tietyllä tavalla: koneeseen myydään eri hintaisia lippuja sen mukaan koska lippu ostetaan, miten täynnä kone on ja haluaako lippuun muutosmahdollisuuden. Muutama vuosikymmen sitten lentomatkailu ei ollut sillä tavalla tavallisen kansan hupia kuin nykyään ja silloin työkseen matkustaneet ovat kertoneet kuinka koneet harvoin olivat lähelläkään täysiä. Nykyään internerin aikakaudella koneet pystytään myymään täyteen ja omatoimimatkaajat käyttävät juuri näitä halpoja paikkoja koneesta...paikkoja jotka ennen jäivät myymättä. Myönnän, että tämä perustelu voi monen mielestä ontua, mutta tosiasia on se, että halvoilla lentolipuilla koneet myydään täydemmiksi ja eikö ole ekologisempaa koneiden lentää täysinä kuin puolityhjinä?

Eihän matkailu mikään ekoteko ole, sen tietää kaikki. Matkailija voi silti matkallaan tehdä valintoja jotka ovat ympäristön kannalta parempia kuin jotkut toiset valinnat olisivat. Mitä sitten tarkoittaa kestävä kehitys matkailussa?
"Kestävällä kehityksellä tarkoitamme sellaista toimintaa, jossa ns. Brundtlandin raporttia (World Commission on Environment and development 1987) mukaillen nykypäivän tarpeiden tyydyttämistä ilman, että estetään tulevia sukupolvia tyydyttämästä omia tarpeitaan. Euroopan neuvosto soveltaa periaatetta turismiin määrittämällä kestäväksi matkailukehitykseksi minkä tahansa matkailukehityksen tai –toiminnan muodon, joka kunnioittaa ympäristöä, varmistaa luonnon- ja kulttuuriresurssien suojelun ja on yhteiskunnallisesti ja taloudellisesti hyväksyttävää ja oikeudenmukaista.
Onnistunut ympäristön ja luonnon suojelu ovat matkailuelinkeinon harjoittamisen edellytys. Matkailu perustuu lähinnä luonnon ja kulttuurin vetovoimaisuuteen. Luonto soveltuu usein sellaisenaan matkailukäyttöön, mutta sitä käytetään myös tuotekehityksessä ja markkinoinnissa. Matkailijoiden tarpeet eivät ole missään tapauksessa ensisijainen ympäristön suojelun peruste. Ensinnäkin luontoa suojellaan sen itseisarvonsa vuoksi ja luontoa suojellaan kaikille ihmisille, ei vain matkailijoille. Sellaista turismia, jolla ei ole ympäristövaikutuksia, ei olekaan" (lainaus Travelcon Oy:n sivulta)

Tuossa tekstissä asia kerrotaan minusta hyvin. Turismilla on aina ympäristövaikutus, mutta millainen se on niin siihen voi jokainen itse vaikuttaa tekemällä valintoja. Klassisia vinkkejä on tukea paikallista yrittämistä esim.ruokailemalla paikallisessa ravintolassa ylikansallisen ketjun sijasta. Minä esimerkiksi söin Malesiassa loistavan aterian paikallisessa katukeittiössä jota pyöritti perhe yhdessä. Isä oli kokki, äiti apuna ja lapset tarjoilijoina(ok, ei ole hyvä lasten olla töissä, mutta jokainen vähän vanhempi lukija varmaan muistaa kuinka aikanaan lasten vaadittiin Suomessakin osallistumaan perheen maatalon töihin jo pienenä). Maukasta kanaa ja nuudelia sain. Hinta vaan tuntui meikäläisittäin naurettavalta: 85 senttiä pöytään tarjottuna. No, paikallinen Mäkki myi kuuluisaa BicMac ateriaa parilla eurolla..se kertoo paikallisesta hintatasosta.

Toinen yksinkertainen keino harjoittaa kestävän kehityksen matkailua on suosia julkista liikennettä tai tutustua alueeseen pyöräillen tai kävellen vuokra-auton tai taksin sijasta.

Meni vähän syvälliseksi tämä kolumni, mutta nauttikaa silti matkoista kokematta liikaa pistoja...se piristys mitä saa keskellä talvea tehdyllä aurinkolomalla on sen arvoista!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti