lauantai 12. tammikuuta 2013

Mikä tekee matkasta onnistuneen?

Jokainen matkoja enemmän tehnyt on joutunut toteamaan joskus matkansa jälkeen että onhan näitä parempiakin reissuja tehty. Matkan epäonnistuminen harmittaa, koska yleensä matkaa odotetaan ja sen oletetaan onnistuvan. Kauan odotettu aurinkoloma etelässä menee pieleen mikäli vuoden ainoa sadejakso sattuu sinun lomasi kohdalle tai kaupunkilomallta odotat hienoja kulttuurielämyksiä mutta kohteeseen saavuttuasi joudut toteamaan juuti sinun odottamattasi konsertin tai näyttelyn peruuntuneen.

Yksi asia minkä olen huomannut vaikuttavan matkan onnistumiseen ehkä ilmoja tms enemmän on matkaseura. Suuri osa matkailijoista matkustaa oman perheen tai puolison kanssa ja silloin matkaseura on tuttua ja todennäköisesti matkasi onnistuu. Ne meistä jotka matkustavat usein muun kuin oman perheen kanssa tietävät kuinka tärkeää matkan onnistumiselle on oikeanlaisen matkaseuran löytäminen.

Matkustaminen tuo ihmisestä esiin uusia piirteitä ja ne saattavat yllättää matkakumppanin. Muistan kuinka vuosia sitten matkustin ystäväni kanssa ja totesin matkan aikana että vaikka olemme ystäviä emme voi olla matkakumppaneita. Niin paljon erilaisia me olimme matkailutavoiltamme. Onkin tärkeää löytää matkaseuraksi ihminen jonka kanssa matkailutavat ovat samanlaiset. Muutama esimerkki: Jos sinusta matkan tärkein asia on rentoutuminen altaalla ja olet valmis viettämään siellä kaikki päivät pimeän tuloon saakka niin ei kannata lähteä matkalle henkilön kanssa joka nauttii matkakohteeseen tutustumisesta, kulkemisesta paikasta toiseen ja joka pitää altaalla löhöilyä ajanhaaskuuna. Kaksi näin erilaista tyyppiä eivät voi matkalle lähteä yhdessä, siitä matkasta ei nauti kumpikaan.

Toinen esimerkki voi olla se tapa miten käyttää alkoholia lomalla. Sellaisen jonka mielestä pullo pitää korkata jo ennen aamuyhdeksää on turha lähteä matkalle henkilön kanssa jonka mielestä lomaa ei kannata tuhlata juomiseen vaan aloittaa aamut reippaalla lenkillä. Jälleen oltaisiiin tilanteessa jossa kumpikaan ei nauttisi matkasta.

Mistä sitten voi tietää kuka sopii matkaseuraksi? Se onkin vaikeampi kysymys ratkaista. Aiemmin jo totesin ettei ystävyys itsessään tee kenestäkään hyvää matkaseuraa. Minulla on monia ystäviä joista pidän kovasti ja vietän mielelläni aikaa heidän kanssaan, mutta tiedän etten koskaan lähtisi heidän kanssaan yhteiselle matkalle. Käytännössä kannattaa ennen pitkän reissun tekemistä kokeilla yhteistä matkaa vaikka tekemällä risteilyn tai jonkun yhden kahden yön matkan. Hotellihuoneen jakaminen on yllättävän hyvä testi kuinka reissu voi onnistua tai olla onnistumatta. Sitten kun sama hotellihuone on jaettu kymmeniä kertoja oppii toisen tuntemaan ja matkustaminen sujuu mukavasti. Joskus oppii toisesta huvittaviakin piirteitä. Olen yhden ystäväni kanssa tehnyt monia onnistuneita matkoja ja huomannut yhden seikan miltei jokaisella hotelliaamiaisella: hänellä on tapana ottaa muroja maidon kera, mutta syödä niitä vain pari lusikallista jättäen loput syömättä. Huvittava piirre jota en olisi hänestä oppinut ilman yhteisiä matkoja.

Talvi on matkailun aikaa, moni meistä kaipaa valoon ja lämpöön. Minuakin on alkanut kovasti kiinnostaa Floridan sääennusteet...syynä lienee se, että jonkun ajan päästä sinne lähden pakoon tätä pimeyttä ja kylmyyttä. Onnistuneen matkan jälkeen on helpompi kestää arkikin ja mukavan matkakumppanin kanssa voi muistella matkaa jälkeenpäin.

Silloin matkasi on todennäköisesti onnistunut kun voit viimeisellä lennolla kohti kotia kätellä matkakumppaniasi ja vilpittömästi sanoa: "Kiitos taas, me teimme uskomattoman reissun!"



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti