lauantai 19. tammikuuta 2013

Ulkomailla on vaarallista!

Aika usein kuulee varoituksia rikoksista joita matkailijoita kohtaan tehdään. Monet ovat siksi varautuneita ja hieman pelkäävät matkustamista ja liikkumista ulkomailla. Onko pelkoon aihetta?

"On tietysti!" joku huudahtaa nyt "Etkö seuraa uutisia? Jemenissä kaapattiin kaksi suomalaista..eiköhän tuo kerro sen, että ulkomailla on vaarallista!"

Jemenin tapaus on ikävä ja toivon kaapattujen sekä heidän läheisten puolesta, että tilanne ratkeaa nopeasti. Epätietoisuus on kuluttavaa.

Jemenin tapaus on oma lukunsa, mutta kuinka moni pelkää kaappausta Suomessa? Tyhmä kysymys monien mielestä. No, ainakin provosoiva. Muutama vuosi sitten muistamme kuinka suomalainen nuori nainen kaapattiin lunnaiden toivossa. Tuskin kukaan sen tapauksen aikoihin alkoi pelätä kaappausta täällä, mutta Jemenissä varmasti pelätään. Ei näitä maita voi verrata, se on selvä, mutta ajatukseni on se että me helposti yleistämme ulkomailla tehdyt rikokset tyyliin "Niitä sattuu koko ajan!", mutta Suomessa tehtyjä rikoksia pidämme poikkeuksina jotka eivät tee maastamme turvatonta.

Miksi me ajattelemme niin? Olen varma että samoin ajattelevat saksalaiset, ruotsalaiset, kiinalaiset jne. Syynä sellaiseen ajatteluun on useimmin se ettemme halua omasta maastamme ajatella pahaa. Meissä kaikissa asuu siis pieni rasisti.

Mikäli Suomesta tehtäisiin "Varo näitä paikkoja" sivusto nettiin niin siinä varmasti varoitettaisiin matkailijoita siitä ettei yöllä kannata hakea ruokaa katukeittiöistä (joita täällä kutsutaan nakkikioskeiksi), koska niiden edustalla syntyy usein tappeluja. Heitä myös varoitettaisiin hankkimasta taksia taksiasemalta jonottomalla vaan neuvottaisiin tilaamaan taksi hotellille. Heitä voitaisiin myös varoittaa Helsingin keskustasta, erityisesti Kauppatorista ja siellä vaanivista taskuvarkaista. Me jokainen ymmärrämme noiden varoitusten tarpeen, mutta emme silti pidä maatamme vaarallisena.

Monissa maissa rikollisuus on korkealla tasolla ja tarkoitukseni ei olekaan väittää koko maailman olevan suloinen ja vaaraton lintokoto. Turisti on aina riskialttiimpi rikokselle kuin paikallinen, se on tosiasia. Ei silti kannata pelätä jokaista ulkomaalaista ulkomailla, jokaisessa maassa ihmiset ovat pääsääntöisesti rehellisiä ja rikolliset ovat aina murto-osa kansasta.

Kolumbiassa sotilas valvoo kadulla turvallisuutta
Olen kiertänyt monissa maissa ja en ole kuin kerran joutunut rikoksen (taskuvarkauden) uhriksi. Se tapahtui jo markka-aikaan ja harmittaa vieläkin. En viitsi mainita tässä maata ettei kenellekään tulisi kielteistä mielikuvaa tuosta maasta. Rikoksilta voi välttyä tehokkaasti, kun pitää järjen päässä ja korkin sopivan tiukalla matkoilla. Aika moni rikos tapahtuu humalaltuneelle turistille tai sitten hän vain luulee kadottamiaan rahoja varastetuiksi.

Matkaile siis huoletta tai ainakin vain kohtuullisella huolella, useimmiten ne matkaajat jotka reissaavat eniten ovat huomanneet ettei rikoksen uhriksi joutuminen ulkomailla ole sääntö vaan poikkeus.

Turvallisia matkoja!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti