lauantai 16. helmikuuta 2013


Kuva olis kiva!

"Haluatteko katsoa lomakuviamme?" Tuolla kysymyksellä ajettiin aikanaan vieraat kotiin. Jokainen vähänkin vanhempi lukija muistaa hyvin sen kidutuksen mitä seurasi jos tuohon kysymykseen vastasi myöntävästi. Paksu kansiollinen epäselviä kymppikuvia jostain Teneriffalta. Kuvissa oli palmuja, hiekkarantaa ja hassuja värikkäitä juomia joiden koristeluna oli aina sateenvarjo. Kuvia jotka eivät auenneet kuin niissä olleille, muiden tehtävänä oli vain hymyillä kohteliaasti ja sanoa jotain latteeta tyyliin "Hienot ilmat teillä oli siellä" Lomakuvissahan on aina hyvä ilma, koska sadepäivien kuvia ei kenellekään näytetä.

Se oli vanhaa aikaa, tai saattaahan joku vieläkin kerätä kuvat kansioon tai teettää kansion tapaisen kuvakirjan. Yleisintä lienee silti pitää kuvat sähköisenä. Erilaiset yhteisöpalvelut ovat nykyajan lomakuvien julkaisu ja säilytyspaikkoja.

Minusta tämä nykyinen tapa on  erinomainen. Nyt kuvia saa katsoa kuka haluaa tai olla katsomatta. Ei enää sitä vaivaantunutta tilannetta kun vieraalle esitetään alussa mainittu kysymys ja et tiedä miten kohteliaasti kieltäydyt siitä. Kuvien käsittely on nykyisin niin helppoa, että se houkuttaa tallentamaan paljon kuvia. Myös erilaiset tilannekuvat on nyt helppo jakaa kavereille. Ei tarvita kuin kännykkä ja langaton netti niin toiselta puolen maailmaa otetut kuvat ovat samantien nähtävänä. Monesti näissä kuvissa kiteytyy jotain erikoista, muistoja lomalta jne.
Kolumbian sade yllätti taksikuskin..vesiliirron vaara ilmeinen.


Onko tämä nyt pelkästään hyvä asia? Monet löytänevät asiasta montakin ongelmaa. Kuvien jakamisen helppous saa usein aikaan sen että kuvia jaetaan hetken mielijohteesta. Loppuillasta joku kuva näyttää ehdottomasti siltä, että se pitää julkaista kaikille mutta aamulla sama kuva voi ollakin jotain mitä ei halua julkaista. Näihin julkaisumokiin törmää välillä julkisuudessa olevien ihmisten kohdalla ja sitten noita kuvia esitellään kaikissa mahdollisissa nettisivuilla. Joskus taas on hyvä olla varovainen mikäli kuvassa esiintyy joku muu kuin perheesi jäsen. Voi olla ettei matkalla mukana oleva kaverisi haluakaan kuviaan esille. On siksi kohteliasta kysyä kaverin mielipidettä ennen kuvan jakamista sosiaalisessa mediassa.
Huolestuttavin sosiaalisen median piirre on netissä viihtyvät häiriintyneet ja sairaat ihmiset, jotka esimerkiksi etsivät lasten kuvia netistä. Ole siksi erityisen varovainen kun julkaiset lapsestasi kuvia (jos niitä yleensäkään tarvitsee julkaista) varsinkin uimaranta yms kuvien suhteen.

Kuvien ottaminen on suosittua, sen näkee maailman turistikohteissa erityisen hyvin. Digikamerat, kännykät ja uutena ilmiönä tablettitietokoneet ovat ihmisten käsissä ja suuri osa kuvista on hetken päästä vähintään kuvan ottajan kavereiden nähtävillä jossain sosiaalisen median osassa.

Nauti siis matkoista ja jaa kuvia...älä kuitenkaan pakota ystäviäsi sohvalle ja lyö paksua kansiota eteen sanoen "Siinä on meidän lomakuvia Teneriffalta talvelta -85"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti