lauantai 24. elokuuta 2013

Elämysmatkailua?

Monesti olen kirjoittanut erilaisista elämyksistä joita matkoillani olen kokenut. Elämykset lienevät monelle suurin syy matkailla. kuten nykyään sanotaan "Se on vähän sen matkailun idea". Elämysmatkailulla usein tarkoitetaan matkoja joihin liittyy jokin selkeä asia jonka odotetaan tarjoavan elämyksen. Esimerkiksi matka oopperaan voi olla sellainen tai matka johon sisältyy jonkinlainen itsensä ylittäminen, kuten vaikka alppivaellus huonolla kunnolla.

Me siis metsästämme elämyksiä. Ei niitä silti aina tarvitse etsiä toiselta puolen maailmaa.
Poikani koki elämyksen Kennedy Spce Centerissä

Eilen katselin pitkästä aikaa, oikeastaan vuosiin en ole katsonut F1 aika-ajoja. Niitä katsellessa ja Mika Salon kommentointia kuunnellessa mieleen palautui yksi suuri elämyt jonka sain formuloista. Vuonna 1999 Mika Salo tuurasi loukkaantunutta Michael Schumacheria Itävallan GB:stä lähtien. Olin tuon kisan aikana Vierumäellä mökkeilemässä ja muistan kuinka koko viikonloppu odotettiin kisaa. Harvinaista kyllä katsoin silloin kaikki lähetykset kisasta. Lauantaina iltapäivällä tunnelma oli korkealla ja jännitimme koska hän pääsee yrittämään ns.nopeaa kierrosta. Siihen aikaan aika-ajo oli hieman erilainen kuin nykyisin. Nopeimman kierroksen saattoi ajaa missä vaiheessa ajoja tahansa. Sitten tuo hetki tuli, selostaja huutaa "Nyt Mika on radalla!". Ensin pitää ajaa lämmittelykierros ja sen aikana olen jo aika fiiliksissä. Reilu minuutti ja Salon Ferrari kaartaa lähtösuoralle. Kello alkaa käydä. Siinä vaiheessa koen suurimman elämyksen mitä koskaan olen F1 kisan aikana kokenut. Mitä seuraavaksi? Tuo mahtava hetki hieman lässähtää huomatessani ettei Salon ajalla päästä lähellekkään kärkeä. Elämys se oli silti. Kadehtin niitä ihmisiä jotka saavat saman fiiliksen joka kisaan. Ymmärrän heitä tuon kokemuksen takia hieman paremmin.

Matkoillani olen nähnyt paljon unohtumattomia paikkoja ja nauttinut milloin henkeäsalpaavista maisemista, hyvästä ja iloisesta tunnelmasta matkaseuran kanssa tai jostain muusta. Suurin elämys minulle jokaisella matkalla lenokoneen lähtö Helsinki-Vantaalta. Se tunne kun kone kaartaa kiitoradan alkuun, hetkeksi pysähtyy, moottorit nostavat ääntään, kone lähtee hiljaa liikkeelle ja lopulta alkaa kiihdyttää koko voimallaan...sillä hetkellä aina tajuan mitä tarkoittaa kokea elämys.

Ettei nyt kellekään tule kuvaa etten koe elämyksiä missään muualla kuin matkoilla kerron yhden elämyksen johon ei liity matkaa. Suomessa järjestettiin Euroviisut vuonna 2007. Olimme poikani kanssa katsomassa niiden viimeisiä kertausharjoituksia, jotka olivat käytännössä samat kuin illan finaali. Väliaikaohjelma oli fantasianomainen esitys sirkusta, tanssia, valoja ja paljon muuta. Se esitys oli yllätyksekseni uskomattoman hieno ja kaunis. Sitä seuratessani aidosti koin elämyksen ja....

Minä itkin (toistan itseäni).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti