sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Ostamisen filosofia?

Länsimainen yhteiskunta perustuu kuluttamiseen ja ostamiseen. Joku voi väittää demokratian olevan yhteiskuntamme perusta, mutta ei se ole. Ostaminen mielletään helposti naisten ominaisuudeksi. Tosiasiassa myös miehet tekevät päivittäin ostoksia. Helposti sorrumme ajattelemaan ostamista vain "shoppailuna", mutta mehän teemme ostoksia joka päivä! Ostamme  autoihin polttoainetta, itsellemme ruokaa, kahvikupin kahvilasta jne. Näitä ostoksia emme juurikaan mieti, teemme niitä totutusti ja toistuvasti.

Olen huomannut itsestäni, että käyttäydyn eri tavoilla erilaisten ostosten suhteen. Saatan ruokakaupassa lukea kymmenen minuuttia viili tai jugurttipurkkien hintoja ja vertailla niitä miettien mikä niistä on halvin. Suuri juhlahetki on mikäli näen paljon ns.punaisten lappujen tuotteita! Niitä on kiva verrata ja miettiä kuinka paljon taas säästän ostamalla niitä. Joskus kaupassa pihtaaminen menee osaltani ihan vitsiksi...monta vuotta pyörittelin käsissäni kynsisaksia (Fiskars) ostamatta niitä. Hintaa oli kuitenkin kymmenisen euroa. Vuosien (ja en liioittele) jälkeen lopulta hankin ne. Nyt kynsien leikkuu on yhtä juhlaa! Se muuten sujuu aivan eri tavalla hyvien saksien kanssa kuin Los Angelista ostamillani dollarin saksilla.
Toinen huvittava tuote oli vanupuikot. Niidenkin ostamista pitkitin monta vuotta. Ne maksavat sentään pari euroa. Lopulta löysin hyvän tarjouksen! Muutamalla eurolla sain kolme pakettia ja ei ole sen jälkeen tarvinnut lainata niitä tutuilta.
Näitäkin jotkut ostavat

Edellä kuvaillut tapahtumat ovat tosia ja ne naurattavat minuakin. Silti niin olen toiminut ja toimin vastaisuudessa. Ostamisen kokemus täytyy olla se mikä saa aikaan edelläkuvatut reaktiot. Silloin kun ostamisesta saa tarpeeksi mielihyvää piheys katoaa. Olen ostanut hetken mielijohteesta yli 200 euron lentoliput katumatta ostosta lainkaan, mutta seuraavana päivänä harmitellut kaupassa kun viinirypäleet ovat 20 snt kalliimpia kuin eilen.
Ei minulla olisi varaakaan tehdä paljoa hetken mielijohde ostoksia, mutta ei talouteni koskaan kaadu kynsisaksiin tai vanupuikkoihin.
Varovainen kannattaa silti olla, markkinavoimat tekevät koko ajan työtä saadakseen meidät nauttimaan ostamisesta. Ja kun tarpeeksi nautit teet sen turhan ostoksen jonka ostamisesta sait kyllä mielihyvää, mutta hyödyn sai niitä myynyt kauppa. Tästä esimerkkinä eräs lähisukulaiseni joka innossaan kertoi shoppaileensa palaverien välissä ostaen mm.sortsit jotka olivat pikkuisen naftit. Kysyin syytä moiseen turhaan hankintaan. Hän vastasi "Mutta kun ne olivat niin hienot"
Hän ei ollut nainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti