tiistai 4. helmikuuta 2014

Truly Asia! What??

Otsikoin tämän blogikirjoituksen poikkeuksellisesti englanniksi. En vastaa kirjoitusvirheistä, koska englannin kielen taitoni on paljosta matkustamisesta huolimatta aika vaatimaton. Englantia taitavat matkakumppanini usein tuskastuvat, koska joutuvat tulkkaamaan minulle yksinkertaisetkin asiat.
Miksi moinen otsikko?
Olen nyt reilun viikon kiertänyt täällä Aasiassa eri kohteita ja huomioni kiinnittyi Malesian valtion viralliseen turismimarkkinointiin. He väittävät maastaan löytyvän "todellista Aasiaa". Ryhdyin miettimään mitä sellainen asia oikeastaan tarkoittaa. Onko olemassa jossain "todellinen Aasia"?
Se vähä mitä minä olen Aasiaa ja maailmaa kiertänyt saa minut suhtautumaan epäillen aina kun jossain väitetään olevan jotain "aitoa ja alkuperäistä". Voisiko sanoa mikä on "todellista Suomea"? Joulupukki? Järvenranta? Sibelius monumentti? Kolin huikea maisema? Lähiöbaarissa karaokea laulava työtön?

Sama ongelma syntyy määritellessä todellista Aasiaa. Onko todellista Aasiaa ne Batamin (Indonesiassa) kaduilla kulkevat kalliit Toyota maasturit? Vai onko sitä skoottereiden katkeamaton virta Ho Chi Minh Cityssä? Entä onko sitä Kuala Lumpurin ökyhotellin loungessa kahvia juova aasialainen liikemies? Onko sitä huikaisevan kaunis auringonlasku Petronas Towersien takana? 
Joku voi pitää todellisena Aasiana myös katukojussa ruokaa myyvää perhettä, baarissa itseään 40 vuotta nuorempaa aasialaista naista tanssittavaa länsimaalaista miestä tai Pattayan kaduilla asiakastaan etsivää hierojaa.
Petronas Towers iltavalaistuksessa

Ajatukseni on se ettei voi määritellä mikä on todellista Aasiaa, todellista Suomea, todellista Eurooppaa jne. Joka maanosassa on monia eri puolia. Missään ei eletä perinteisellä tavalla pelkästään. Eihän Suomessakaan kaikki viljele maata tai kasvata poroja. Ei edes Lapissa. On siksi turhaa koittaa määrittää jotain normia asioille joille sitä ei voi kertakaikkiaan asettaa. Ei edes ruokakulttuuri kerro asiasta mitään. Jokaisessa suuremmassa ja vähän pienemmässäkin kaupungissa Aasiassa (kuten muuallakin) voi valita syökö thaimaalaista, italialaista, meksikolaista vai amerikkalaista ruokaa. Vaihtoehtoja riitää ja niistä valitaan se mistä pitää. 
Minulle termi "todellinen Aasia" ei merkitse mitään. Olen täällä lomalla ja teen asioita joista pidän. Syön ruokaa josta pidän. En tee mitään tai syö mitään sillä perusteella, että se "kuuluu" tehdä tai sitä "kuuluu" syödä. 
Kaikenkaikkiaan täällä on aika mukavaa. Lämpöä riittää ja ihmiset ovat ystävällisiä. Minulle se on riittävä syy tulla tänne.
MIkäli sinullka on lomaa jäljellä niin harkitse matkaa johonkin. Ehkä löydät jotain joka tekee sinulle matkasta ikimuistoisen. 
Minäkin löysin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti