lauantai 16. elokuuta 2014

Kohta minäkin olen villi ja vapaa...

Sanapari "Villi ja vapaa" tuo monen mieleen positiivisia mielikuvia. Onhan vapaus sellainen asia mitä me kaikki haluamme. Nykyihmisiä kammoksuttaa ajatus siitä, että joku kahlitsisi heitä. Oli sitten kyseessä kirjaimellinen tai kuvaannollinen vangitseminen. Toisaalta emme me kukaan täysin vapaita ole, ani harva meistä pystyy tekemään ja olemaan juuri niinkuin haluaa. Viimeistään viranomaiset tai luonnonlait meitä ohjaavat ja estävät tekemästä ihan mitä haluamme.

Ihmisten vapauden kaipuu on johtanut moniin erilaisiin seuraamuksiin joita en nyt tässä ala laajemmin pohtimaan.  Keskityn blogini hengessä matkailuun.
Ihmisillä on aina ollut halu lentää. Olla vapaa kuin taivaan lintu. Olet epäilemättä nähnyt vanhoja filminpätkiä varhaisista lentokoneen testaamisista. Nyky koneisiin verrattuna ne olivat aika koomisia, mutta syy niiden tekemiseen oli se sama tuttu: haluttiin olla vapaita ja liitää lintujen lailla.

Nykyään lentokoneeseen meno ei kauheaa vapauden tunnetta anna. Itse sitä ei saa ohjata, eikä edes päättää mihin se lentää. Perin harvalla on mahdollista tilata yksityiskonetta viemään itseään mihin  haluaa. Olen epäilemättä viimeisen kymmenen vuoden aikana kuljettanut satoja ihmisiä lentokentälle ja vain kerran asiakas sanoi minulle, kun varoittelin ruuhkaisesta liikenteestä ja kyselin koska heidän kone lähtee,  että kone lähtee silloin kun he ovat siellä. Heillä oli käytössään yksityiskone.
Vapauden kaipuu meillä silti on ja jonkinlainen halu rikkoa rajoja. Joskus se oli mahdollisuus lentää lintujen lailla ja nykyään se merkitsee monelle matkailijalle sitä, että he valitsevat itse kohteensa, matkansa pituuden ja mitä perillä tekevät. Ohjatussa ryhmässä oleminen ahdistaa heitä.

Itse kuulun tuohon matkailija joukkoon.  Haluan tehdä itse matkaani koskevat järjestelyt ja välttää ryhmän mukana kulkemista. Onko se sitten vapauden kaipuuta vai vaan sitä etten siedä jonottamista mitä seuramatkoilla väkisin joutuu kohtaamaan.  En tiedä.

Aika ajoin on kuitenkin hyvä tehdä jotain mikä saa meissä edes hetkeksi tunteen villeydestä ja vapaudesta.  Niin minäkin tein tänä aamuna eikä se vaatinut edes matkaa toiseen maahan.

Menin paikalliseen K-Supermarkettiin ja ostin Iltalehden.
Yleensä ostan sen joka lauantai S-Marketista.
Ehkä minäkin olen nyt villi ja vapaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti