sunnuntai 10. elokuuta 2014

Matkailukaupunki Lohja?

Ensimmäisen kerran kirjoitan matkailublogiini Lohjan matkailusta.  Syynä on osittain se klassinen "Miksi lähteä merta edemmäs kalaan?" kysymys ja osittain se, että aihe kiinnostaa minua lohjalaisena.
Matkailuhan on käsitteenä erittäin laaja ja sen myötä myös matkailua harrastavat ihmiset ovat kovin erilaisia. Joistakin kohteista tulee massaturismin keskuksia. Syyt mitkä saavat matkailijat massoittain johonkin vaihtelevat. Tunnetuimpia syitä meille pohjolan perukoilla asuville ovat lämpö ja valo. Niiden perässä talvisin sadat lentokoneet kuljettavat meitä etelän tai idän lämpöön. Muita syitä mitkä tekevät joistakin kohteista massoille mieluisia ovat nähtävyydet. Siksi esimerkiksi Pariisi, Lontoo, New York jne vetävät kymmeniä miljoonia matkailijoita puoleensa.
Myös harrastusmahdollisuudet tekevät joskus kohteesta suositun.  Näistä kohteista tunnetuimpia lienevät Alpit,  Egyptin sukelluskohteet tai muut vastaavat.
Entä sitten tämä meille lohjalaisille rakas Lohja? Onko tästä ainesta massaturismin kohteeksi?
Suoraan sanottuna ei ole. Kivenhakkaajan patsaalla on vaikea kilpailla Vapaudenpatsaalle tai Aurlahdella koittaa päihittää Riviera. Lohjan museo ei myöskän koskaan kilpaile kävijöistä British Museumin kanssa.
Nyt osa teistä lukijoista alkaa jo ärsyyntyä. "Miksi tuo vatvoo aivan itsestäänselvyyksiä?"
Siksi, että minusta Lohjan matkailussa on huomiotava se totuus, että tehdään mitä tahansa tänne ei saada paljoakaan turisteja. Siis tarkoitan sellaisia matkailijoita joilla ei ole mitään muuta sidettä Lohjaan. Kesäasukkaita täällä tietysti on ja tulee olemaan, kiitos kauniin järvemme.
Lohja kilpailee siis hyvin pienistä matkailija
Käpy Mäntynummessa
määristä. Meidän kilpailijoita ovat toiset saman tyyliset ja samalla etäisyydellä Helsingistä sijaitsevat kaupungit. Ensimmäisen kerran Suomeen tuleva turisti ei valitse Lohjaa kohteeksi vaan pysyttelee Helsingissä tai Lapissa. Lohjan valitseva on todennäköisesti vieraillut usein Suomessa ja haluaa tällä vierailulla nähdä jotain uutta. Näissä matkailijoissa on se potentiaali johon kannattaa panostaa.
Miten se onnistuu? Nykyaikainen turisti käyttää nettiä. Sieltä hän etsii tietonsa. Enemmän matkaillut myös osaa suodattaa etsimäänsä tietoa,  joten heille on turha valehdella tai liioitella. Tämä on asia mihin täällä pitäisi panostaa enemmän. Jonkin verran perehdyin esimerkiksi visitlohja.fi sivustoon ja sen myötä lohjalaisten palveluntarjoajien sivustoihin. Yksi asia mihin kiinnitin huomion oli varsin vaatimaton englannin kielellä oleva informaatio. Kuitenkin tiedän, että jokaisessa täkäläisessä ravintolassa ja majapaikassa saa palvelua englanniksi. Sen asian pitäisi vaan näkyä sivuilta.  Kehotan siksi yrityksiä täällä lisäämään edes jonkinlaisen osion englanniksi sivuilleen.  Nykyaikainen matkailija on laiska. Jollei hän saa tarvitsemaansa tietoa nopeasti hän valitsee toisen kohteen.
Myös visitlohja.fi sivulle tulisi lisätä selkeä ohjeistus kuinka tänne pääsee Helsigistä ja lentokentältä.
En väitä, että tällä tavalla tänne olennaisesti enemmän vieraita saadaan, mutta tuollaisella pienellä panostuksella se ainakin mahdollistuu.
Massaturismin keskukseksi Lohjasta ei ole, mutta kyllä hieno kaupunkimme muutaman matkailijan ansaitsee.

Ps. Lopuksi aivan villi idea: entä jos Tytyrin kaivokseen rakennettaisiin Koneen avustuksella "Maailman matalin näköalatasanne" ? Villi idea, mutta kaikkea voi pohtia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti