lauantai 13. syyskuuta 2014

Mikä on oikeasti arvokasta?

"Sari Sairaanhoitaja" oli muutama vuosi sitten erään puolueen vaalislogan. Muistaakseni sillä koitettiin lisätä huomiota terveydenhoitohenkilöstön työn tärkeydelle. Sen enempää politiikkaa pohtimatta voin asiaa silti hieman miettiä. Onko sairaanhoitajan työ arvokkaampaa kuin vaikka pyöreää palloa hyvin potkievien ammatti? Tai arvokkaampaa kuin ihmisiä nyrkeillään lyövän työ?
Myönnän kysymysten olevan provokatiivisia, mutta ajatukseni on siinä pohdinnassa mitä oikeasti arvostetaan.

Niille jotka pelaavat jalkapalloa hyvin maksetaan valtavia palkkoja. Maailman halutuin työpaikka tällä hetkellä on jalkapallojoukkue FC Barcelonan keskikentän ns.kymppipaikka. Maailman parhaiten palkattu urheilija on tällä hetkellä nyrkkeilijä. Siis ihminen joka tappelee työkseen.

Miksi näin on? Englanninkielessä on sanonta joka alkaa "Money talks and...". Sanonta jonka voisi vapaasti suomentaa "Aivan sama,raha ratkaisee".
Kaikessa raadollisuudessaan totuus on kylmä. Ihmisten viihdyttäminen on se suuri asia jossa liikkuvat suurimmat rahat. Siihen liittyvästä työstä maksetaan siksi suurimmat palkkiot.

Olenko itse sitten jotenkin erilainen, koska aiheesta kirjoitan? En juuri. Yhtälailla minä olen elämäni aikana maksanut monta kertaa siitä, että näkisin urheilijoita tekemässä työtään. Yhtälailla olen monta kertaa etsinyt YouTubesta sen kuuluisan ilmaveivin ja hymyillyt selostajan "Taivas varjele! Mitä sieltä tulee" huudolle. Yhtälailla olen sen kuuluisan ilmaveivin tekijää häirinnyt lentokentällä ja pyytänyt yhteiskuvaan poikani kanssa.

En ole koskaan pyytänyt ketään sairaanhoitajaa yhteiskuvaan poikani kanssa.

Me vaan olemme tämmöisiä. Keskustelin tästä aihesta erään nimeltä mainitsettoman työkaverini kanssa, nuori kiihkeä mies, itsekin urheilija. Hän oli vieraillut Englannissa muistaakseni Evertonin pelissä ja selitti sitä kuinka täällä ei aina ymmärretä miten isosta lajista on kysymys. Kymmeniätuhansia ihmisiä saapuu joka kerta katsomaan ottelua, fanitavaran myynti käy kuumana, lähialueen baarit ja ravintolat täyttyvät jo ennen ottelua....se kaikki selittää miksi tuon lajin osaajille maksetaan niin valtavia korvauksia.

Urheilun ympärillä on niin valtava koneisto joka tekee kaikkensa tuotteensa eteen. En kiistä etteikö hyvän ottelun näkeminen ole viihdyttävää, mutta on hyvä silti muistaa ja ymmärtää ettei viihde ole elämän arvokkain asia.

Parempi on urheilun seuraamisen sijasta välillä laittaa verkkarit jalkaan ja lähteä vaikka kirpeään syysilmaan kävelylle.
Sen jälkeen jaksaa katsoa illan ottelun. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti