lauantai 8. marraskuuta 2014

"Love Me Like You Never Did Before"

"Kyllä suomalainen suomalaisen tunnistaa" on sanonta jota käytetään kuvaamaan sitä kuinka meissä suomalaisissa on joku ominaispiirre josta meidät tunnistaa vaikka keskeltä Singaporen ihmisvilinää. Kyllä meissä jotain erityistä on koska etelän kävelykaduilla myyjät tunnistavat meidät suomalaisiksi jo kaukaa. Kuulematta sanaakaan puhettamme. Tehtiinhän siitä laulukin missä lauletaan "Myyjät huutelee suomeksi: Good price for you ja kohta vaimo kantaa kaulassaan feikkkikorua" Tosin tuossa lauseessa ei paljoa suomea ole.

Mikä se piirre mahtaa olla?

Olen miettinyt asiaa koska olen huomannut saman ilmiön. Tunnistan suomalaisen yleensä ennenkuin kuulen heidän puhuvan mitään. Onko se sitten ruumiinrakenne vai ihonväri , mutta jostain sen vaan huomaa. Muistan kuinka Kota Kinabalulla hotellimme uima-altaalla huomasin yhtenä päivänä pariskunnan joita epäilin heti suomalaisiksi. Puheen kuultua havaintoni vahvistui.

Joskus sattuu huvittavia tapauksiakin, kun tunnistaminen ei aina onnistukaan. Luin kerran tapauksesta jossa suomalainen mies oli tokaissut ranskalaisessa tavaratalossa kaverilleen suomeksi "Taitavat olla tytölle vähän liian isot" nähtyään nuoren naisen mallaillevan  rintaliivejä. Nainen oli kääntynyt ja sanonut lakonisesti suomeksi "Niin taitavat olla".

On minullekin sattunut lähes vastaavaa. Muistan kaksikin tapausta vuosien varrelta.

 Ensimmäinen on jo lähes 25:n vuoden takaa. Olimme matkalla Turkissa ja hotellimme aulassa näin ikäiseni tytön/naisen jota pidin ilman  muuta saksalaisena. Sanoin kaverilleni isoon ääneen"Varmasti tuo on saksalainen, onhan sillä nenäkin kuin Steffi Graffilla" Seuraavana päivänä samainen tyttö käveli minua rapuissa vastaan ja sanoi "Moi"

Toinen tapaus on muistaakseni vuodelta 2008. Olimme silloin Kanarialla, tarkemmin sanottuna Puerto Ricossa. Istuimme ravintolan pöydässä illallisella ja viereiseen pöytään tuli kaksi kaunista naista ja toverini kanssa puhuimme heistä kehuen heidän kauneuttaan luullen heidän olevan italiasta tms maasta. Aikamme kehuttuamme heitä toinen luki ruokalistaa ja sanoi "Täällä on näköjään sisäfilettäkin". Silloin ymmärsin mitä kysymys "Voiko nolouteen kuolla?" tarkoittaa.

Oli se tunnistettava piirre mikä tahansa niin meitä huonolla itsetunnolla varustettuja suomalaisia imartelee aina kun joku pitää meitä muina kuin suomalaisina. Minua tosin lähinnä huvitti, kun viime viikolla Italiassa minua luultiin puolalaiseksi.
Erehdyksen taisi aiheuttaa päälläni ollut Gdanskin Hard Rock Cafen paita.

Olen kuitenkin aika varma siitä, että parin viikon takainen erehdyksemme imartelee sen kohdetta.  Piipahdimme Helsingin Hard Rock Cafessa jossa esiintyi yllätykseksemme bändi joka lauloi hyvää englanninkielistä poppia. Juuri kun toverini sanoi minulle "Kyllä huomaa ettei tuo bändi ole Suomesta" laulaja aloitti spiikkaamaan seuraavaa biisiä.

Jessica Wolff sanoi "Seuraavaksi esitämme versiomme Yön Rakkaus on lumivalkoinen biisistä"

Selvällä suomella.

Ja biisi "Love Me Like You Never Did Before" lähti soimaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti