tiistai 27. tammikuuta 2015

Tunnelmia paluulennolta...

Tämä blogi on kirjoitettu lentokoneessa paluumatkalla kotiin, joten älkää suhtautuko turhan kriittisesti.

 Loman jälkeen paluu kotiin on aina minulle masentava kokemus. Se saattaa näkyä myös tekstissä.

Vietin reilun viikon Arabiemiirikunnissa autoillen ja nauttien auringosta. Edellisessä blogissa jo kerroin tuntemuksistani sieltä. Se maa on sellainen jota voin suositella kaikille. Myös autolomaa harkitsevalle. Liikenne siellä on villiä, mutta kokeneelle autoilijalle helppoa. Ulkomailla ajaminen on aina erilaista kuin kotona.  Parin päivän jälkeen sen oppii.
Loman viimeinen kerta altaalla. 

Usein vuokraan auton ulkomailla ja autoa noutaessa se jännittää joka kerta yhtä paljon. Kuinka paljon helpompaa olisikaan jäädä hotellin uima-altaalle, mutta viikon ajelun jälkeen voin sanoa ettei se olisi ollut hyvä valinta.

 Maasta saa paljon paremman kuvan kun ajaa paikallisten seassa. Ajokulttuuri kertoo varsin paljon maasta. Kuten jo viimeksi kirjoitin niin täällä siellä liikenne poikkeaa Suomesta melkolailla. Äänimerkin tai kuten me sanomme "töötin" käyttö on erittäin yleistä.  Sitä käytetään esimerkiksi ilmaisemaan mielipahaa ruuhkasta. Liikenteen ruuhkautumisesta voi harvoin syyttää muuta kuin suurta automäärää, mutta täällä on tapana soittaa silloinkin torvea. Tapa joka minua ensin huvitti kunnes eilen Dubai Mallin täysin tukkoisessa liikenteessä jonossa seisoessa painoin äänimerkkiä. Yllätyin kuinka vapauttavaa se oli...tuntui hyvältä ilmaista muillekin ärsyyntyminen ruuhkaan. Ei se matkaa yhtään jouduttanut, mutta kyllä se oudosti helpotti.

Meitä suomalaisia vaivaa välillä sellainen pieni nurkkapatrioottisuus, me ajattelemme meillä olevan kaikki kuten kuuluu ja muilla jotenkin toisin.  Niinhän asia ei ole.

Täällä lentokoneessa huomasin jälleen yhden eron meidän ja muiden välillä. Meillä suomalaisilla on tapana noudattaa sääntöjä. Muilla ei se ole niin tarkkaa. Kun syttyy "fasten seat belts" valo niin  suomalainen käy kiltisti istumaan paikalleen. Ne muut päättävät silloin, että nyt on hyvä aika lähteä vessaan. Siellä kun ei nyt ole jonoa.
Asia johon ei edes henkilökunta puutu.

Sama ilmiö toistui koneen laskeutuessa. Kone oli vielä kaukana terminaalista, mutta pysähtyi hetkeksi. Samantien väki nousi istuimiltaan ja alkoi nostelemaan tavaroitaan ylähyllyltä. Voi terve, ajattelin.

 Noudatammeko sääntöjä turhaan?  En minä sitä osaa sanoa. En vaan kertakaikkiaan uskalla lähteä vessaan jos lentokonetta ohjaava kapteeni on sitä mieltä, että nyt on parasta istua paikoillaan turvavyöt kiinnitettynä. Hän on sentään koulutettu lentämään juuri tätä konetyyppiä. On selvää, että hän ottaa varman päälle ja harvoin todellista vaaraa syntyy vaikkei turvavyötä kiinnitäkkään.

Alan nyt aina vaan paremmin ymmärtämään miksi Etelä Eurooppa kärsii pahasta talouskriisistä. Näissä maissa kun on tapana tehdä asiat vähän niinkuin tykkää. Ei näitä ihmisiä voi säännöillä ohjata.  Ei edes talouden alueella.

Johtuuko sitten siitä heidän huono taloustilanne? Sitä en tiedä. Jotain vaikutusta sillä on pakko olla.

Loman jälkeen on turhaa toki moisia miettiä. Mukava loma takana ja arkeen paluu vaatii taas totuttelua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti