sunnuntai 2. elokuuta 2015

Vaan mitä se on se kuldyyri....

Me noin nelikymppiset muistamme sen valistuksen jota saimme kouluaikoina. Monelle meistä on tuttuja lauseet "popsi popsi porkkanaa, hampaita se vahvistaa", "Hyvät tavat kaunistavat" jne. Niitä meille toistettiin julisteissa ja tietoiskuissa. Ilmeisen tehokkaasti, koska tuskin olen ainoa joka ne vieläkin muistaa. Monia niistä voisi käyttää tänäkin päivänä.

 Yhtä ei voisi käyttää.

"Suosi suomalaista" lause kuullostaa tämän päivän kielessä kannanotolle. Viittaa lähinnä ulkomaalaisvihaan. Kyseinen lause tarkoittettiin aikanaan kannustamaan ihmisiä valitsemaan mieluiten suomalaisen tuotteen ulkomaalaisen sijasta. Ajatuksena oli tukea kotimaista tuotantoa. Sinänsä ihan hyvä tavoite, mutta nyt vastaava kampanja jäisi toteuttamatta.

Maailmalla matkanneena olen kaikkialla pannut merkille yhden eron Suomeen nähden. Kaikissa maissa on monikulttuurisuutta. Ravintoloita löytyy suuremmista kaupungeista joka makuun: on kreikkalaisia,  italialaisia, pikaruokaa jne. Erona Suomeen on se, että maailmalla maan oma kulttuuri on vahvasti esillä ravintoloissa. Espanjassa espanjalainen, Italiassa italialainen,  USA :ssa sikäläinen jne.  Suomesta on vaikea löytää ravintolaa joka olisi puhtaasti "suomalainen". En oikein tiedä millainen se edes olisi. Kaupungit ovat täynnä turkkilaisia, italialaisia, kiinalaisia yms ravintoloita. En missään nimessä vastusta niitä enkä halua niitä poistaa. Ajatus on vaan se, että meiltä puuttuu positiivinen ylpeys omasta kulttuurista. Eikä se tarkoita muiden kulttuurien vähättelyä tai vihaamista. Aito monikulttuurisuus merkitsee sitä, että ymmärretään kulttuurien olevan rikkaus ja samalla arvostetaan omaa kulttuuria. Mitä me teemme jos joku kysyy mikä on parasta Suomessa? "Helsinki-Vantaan lentokenttä!" Hieman karrikoitua, mutta usein me emme näe mitään hyvää kulttuurissamme.

Oma elämänkatsomukseni on lähinnä pragmaattinen. Ketään ihmistä ei saa tuomita ihonvärin ja kansallisuuden perusteella. Ihmiset ovat aina ihmisiä. On tunnustettava, että suurin osa ihmisistä on suhteellisen rehellisiä. Kaikkiin kansoihin mahtuu epärehellisiä ja niitä jotka käyttävät hyväkseen yhteiskunnan tukia. Sellaisia löytyy maahanmuuttajista ja maassa aina asuneista. Ei ole siksi syytä nostaa mitään kansakuntaa toisen yläpuolelle, tai toista alapuolelle.

Siksi minua on jopa hymyilyttänyt Suomessa käyty keskustelu monikulttuurisuus teemasta. Englanninkielellä kerrotaan kuinka tärkeänä pidetään suomalaista kulttuuria. Ihmiset vaahtoavat aiheesta puolesta ja vastaan. Suomi on ollut monikulttuurinen aina. Aina ihmisillä on ollut erilaisia arvoja ja asenteita. Joku uskoo Jumalaan, toinen ei usko. Joku pitää tärkeänä työntekijöiden etua, joku yrittäjien.

Eihän se ole koskaan ongelma, että ollaan ylpeitä omasta kulttuurista tai se, että uskotaan johonkin vaan se, että aletaan vihaamaan eri tavalla ajattelevia. Se johtaa ongelmiin. Kun aletaan vastustamaan erilaisuutta jopa väkivalloin.

Kulttuuri on rikkautta, niin meidän kuin muidenkin.

Alkoikin tehdä mieli kunnon pastaa al dente...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti