lauantai 28. marraskuuta 2015

Yksinäisen tähden osavaltio

Suomalaisen talven tummuus ja kosteus ovat minulle raskaita. Siksi olen lähes joka talvi käynyt jossakin missä aurinko paistaa ja lämpöä riittää muuallakin kuin saunassa.

Tänä vuonna matka suuntautui Yhdysvaltojen Texasiin. Reilu viikko sitten palasin sieltä ja muutamia tunnelmia kertoilen sieltä. Texas on suuri osavaltio jonka kaikki tuntevat jollakin tapaa. "Dallas" tv-sarja, öljy, rodeo, tex-mex ruoka ovat joitakin niistä asioita joista kyseinen osavaltio tunnetaan. Täällä meillä Texas on epäilemättä Floridan ja Kalifornian ohella parhaiten tunnettu osavaltio.

Lentokentälle saavuttuamme totesin tulleeni Jenkkeihin. Maassa on ihan oma tunnelma ja tietty vanhanaikaisuus näkyy monin tavoin. Esineiden ja rakennusten muotokieli ei ole niin modernia kuin täällä meillä on. Mutta maassa maan tavalla.

Minua aina huvittaa se kuinka isänmaallisia amerikkalaiset ovat. Liput liehuvat joka puolella ja keskustellessa paikallisten kanssa heistä huokuu rakkaus maahansa. Pari kyseli meiltä mitä pidämme Texasista. Vastasin viihtyneeni ja huomanneen kuinka he rakastavat maataan. Myönsivät aivan vilpittömästi niin olevan. "Kyllä, me rakastamme tätä maata" oli usein kuultu vastaus. Suomalaisittain tuntuisi vähän suurelta sanoa rakastavansa tätä maata. Emme käytä niin suuria sanoja helposti.

Kokonaisuutena Texas jäi mieleen leppoisana osavaltiona. Ihmiset ovat vähän rennompia ja "maalaisempia" kuin vaikkapa Kaliforniassa. Jos nyt miljoonakaupungissa asuvia ihmisiä voi sanoa maalaisiksi.
Hyvin amerikkalaista: vohvelia kertakäyttölautaseltaTexasin historia on mielenkiintoinen.  Se on ollut jopa 1800-luvulla hetken aikaa oma valtio. Ehti jopa avata muutamia suurlähetystöjä,  esimerkiksi Pariisiin. Historiasta johtuen paikalliset usein kuvailivat olevansa erittäin itsenäisiä. Heille Texas tulee ensimmäisenä,  vasta sen jälkeen Yhdysvallat.

Nähtävää ja koettavaa siellä riittää. Jenkkiläiseen tapaan museot ja muut kohteet ovat laadukkaita ja hyvin tehtyjä. Siitä piirteestä, pidän niin Texasissa kuin muuallakin Yhdysvalloissa, että homma aina toimii. Autolle saa helposti paikan ja kohde on suunniteltu hyvin ja toimivaksi. Kohteita riittää myös moneen makuun. Jos kiinnostaa urheilu niin sitä voi seurata huipputasolla lähes lajissa kuin lajissa. Kävimme esimerkiksi NHL ottelussa. Taso on pelissä korkealla ja show siellä osataan tehdä. Lippujen hinnatkin ovat kohtuullisia kun vaan tietää mistä liput kannattaa ostaa. Toisaalta mikäli kiinnostaa historia niin voi käydä erilaisissa museoissa. Me kävimme kahdessa. Molemmat olivat presidenteille omistettuja. Kokemus se oli sekin. En suosittele muille kuin aiheesta kiinnostuneille.

Golffin pelaajille suosittelen ottamaan mailat mukaan. Reittilennolle ne saa usein viedä ilmaiseksi ja pelaaminen on Texasissa edullista. Maksoin 15$ kierroksesta, sisälsi myös auton. Kenttien taso vaihtelee ja ainakin talvikaudella kunto oli lähinnä välttävä. Golf ei ole Yhdysvalloissa mitenkään elitistinen laji. Pelaaminen on suosittua ja ainakin arkena kentillä oli hyvin tilaa. Putti ei tosin sielläkään kulkenut.

Jos olet suunnitellut matkaa Jenkkeihin niin pidä Texas mielessäsi. Minusta se on mukava osa Jenkkejä ja ehdottomasti tutustumisen arvoinen.

Pelkästään sikäläisten  eritasoliittymien näkeminen on kokemus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti