torstai 11. toukokuuta 2017

Elämä on somessa?

Kuinka moni muistaa maitolaiturit? Niitä oli ennen vähän jokapuolella, mutta nyt niitä näkee harvakseltaan. Lohjalla ainakin Lohjansaaressa niitä on,yksi on muutettu hauskasti "kirjastoksi".

Vanhemmat lukijat tietävät miksi niitä oli teiden varsilla. Maidontuottajat toivat niihin lehmistä lypsetyn maidon (nuoremmlle lukijoille voi olla yllätys, että maito ei tulekaan lehmästä valmiiksi purkitettuna) ja maitoauto keräsi reitillään tonkat mukaan.

Noihin maitolairureihin liittyi myös piirre jonka takia meillä on nyt sosiaalinen media tai tuttavallisemmin some. Ihmisillä on aina ollut halu tietää miten muilla menee ja toisaalta kertoa toisille miten itsellä menee. Vielä suositumpaa on kertoa jollekin toiselle miten jollain toisella menee. Sille on oma nimikin: juoruilu.

Maailman sivun ihmiset ovat olleet kiinnostuneita toisistaan, hyvässa ja pahassa. Tuo halu on se mikä sai Facebookin kehittelijän koodaamaan satoja tunteja saadakseen tuotteensa toimimaan. Sen perässä on tullut lukematon määrä muita somen muotoja. Niiden kaikkien perusidea on sama: antaa väline jolla voi kertoa itsestään ja seurata mitä muut tekevät.

Somea voisi siksi hyvin kutsua tämän ajan maitolaituriksi. Tekniikka on vaan tehnyt asioiden kertomisen paljon nopeammaksi. Se mikä ennen kesti viikkoja kenties kuukausia tapahtuu nyt minuuteissa.

Asioista tiedetään nopeasti ja niistä muodostetaan mielipide yhtä nopeasti. Usein vain otsikon perustella. Tästä seuraa hieman huvittaviakin piirteitä.

Esimerkiksi eilen uutisoitiin heti tuoreeltaan ohjelman päätyttyä Maria Veitolan kommentti parisuhteestaan. Se oli räväkästi kirjoitettu: "Maria Veitola avoimena parisuhteestaan " Harrastamme uskomatonta seksiä!". Hetkeksi pysähdyin ja mietin mikä tuossa on uutinen. Hyvässä parisuhteessa seksi on hyvää. Isoja otsikoita siitä kuitenkin saatiin erityisesti some jakoon. Asia mikä on oikeastaan ihan yhdentekevä. Someaika vaan tekee asioista tuollaisia. Otsikon merkitys on suuri. Sen pitää olla räväkkä.

Toinen somen mukana tullut piirre on se, että asioita joista ei tiedetä kaikkia tosiasioita kommentoidaan siitä huolimatta. Ei somessa näe koskaan kommenttia "En tiedä tästä mitään, en siksi ota kantaa".

Seuraan itse mielenkiintoista Facebook ryhmää nimeltä "Lohjalaiset". Siellä keskustelu käy aiheesta kuin aiheesta vilkkaana. Aktiivisen ylläpidon ansiosta pääosin asiallisena. Siellä olen törmännyt näihin somen erityispiirteisiin. Kerran kysyin miten tulee eräs lampputyyppi hävittää. Sain vastauksia laidasta toiseen. Suosituin oli ohje toimittaa se Giganttiin. Aloin tutkia ja googlettaa asiaa ja löysin viranomaisen sivuilta selkeän ohjeen, että kyseinen lampputyyppi tulee hävittää normaalin sekajätteen mukana. Ohjeita antoi siis nekin jotka eivät tienneet miten tehdä, mutta silti auliisti halusivat auttaa.
Facebookin pääkonttori

Toinen esimerkki on tuoreempi. Pari päivää sitten ryhmässä oli laaja keskustelu siitä, kuinka Lohjan kaupunki oli päättänyt poistaa vegaaniruuan oppilasruokailustaan. Minäkin osallistuin keskusteluun pelkän otsikon lukemisen perusteella ja annoin hienoja sekä provosoivia kommentteja aiheesta.

Vasta myöhemmin selvitin faktoja tarkemmin. Ensinnäkin näitä vegaaniannoksia meni viisi päivässä. Arvaa montako ateriaa Lohjan ruokapalvelu päivittäin valmistaa? 10 000! Eli varsin marginaalisesta asiasta oli kysymys.

Häpeäkseni täytyy tunnustaa etten kommentoidessani edes tiennyt mitä vegaaniruokavalio tarkoittaa. Nyt senkin selvitin vegaaniliiton sivuilta. Kyseessä on siis täysin ilman eläinperäisiä tuotteita valmistettu ruoka. Siis myös ilman mm.kananmunia ja maitoa. En itse pystyisi sellaista ruokavaliota noudattamaan. En selviä kahvista ilman pohjalle kaadettua maitoa (maito kuuluu kaataa kuppiin ennen kahvia) enkä myöskään selviäisi pitkään ilman karjalanpiirakoita munavoilla. Munavoin molemmat pääraaka-aineet lienevät vegaanilta kiellettyjä.

Some on tullut jäädäkseen, turha enää on haikailla maitolaitureiden perään. Koitan silti itse säilyttää terveen kritiikin somen suhteen. Ja ennenkaikkea muistaa, että oikea elämä on somen ulkopuolella.

Joten kiitos jos olet lukenut tähän saakka niin jaa tämä blogi somessa ja lähde ulos tapaamaan oikeita ihmisiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti