maanantai 10. heinäkuuta 2017

"Huomasitko.....?"

Kävin koulua, siis peruskoulua, oikeastaan koko 80-luvun. Helppo on siis muistaa, että vuonna 1981 lopetin ensimmäisen luokan ja vuonna 1982 toisen luokan. Ja niin edespäin.

Luulisin, että joskus vuonna 1986 keväällä elämäni muuttui. No, tuo oli vähän yliammutusti sanottu, mutta lähes totta.
Mikä nyt niin suuri juttu oli, että voisi puhua jopa elämän muuttumisesta?

Tuona keväänä istuin luokassa takarivissä ja ensimmäisen kerran huomasin vieressä istuvan tytön olevan kaunis ja että hänen paidan alla on jotain mikä kiinnosti kovasti. En silloin ymmärtänyt miksi tuo pyöreä ja pehmeännäköinen näytti niin kivalta.

Niin, sitähän sanotaan rakkaalla lapsella olevan monta nimeä. Niin on noillakin. Hinkit, bosat, kannut, taatelitertut, tissit, tuutit...vain muutamia mainitakseni.
Suomalainen lyyrikko ja lauluntekijä Juice Leskinen kirjoitti hyvin: "Beibi, maailman seitsemästä ihmeestä sulla on kaksi". Tarinan mukaan hän kuvaili laulussa sen hetkisen puolisonsa rintoja joita piti täydellisenä.

Läpi historian naisen rinnat ovat miehiä kiehtoneet. Lähes jokainen nainen on varmasti kokenut sen, että keskustelun aikana miehen katse vaeltaa rinnoille. Välillä huomaamatta ja välillä melko näkyvästikin. Piirre mikä meillä miehillä on kai selkäytimessä.

Monesti kuulee kuinka naista loukkaa se, että heidän muotojaan katsotaan. Olen kai sovinistisika, mutta rohkenen epäillä muutaman naisen loukkaantuvan ellei heitä katsota. Joku kyllä sanoi hyvin, että eivät naiset miehiä varten laittaudu eivätkä edes itseään varten. Ketä varten sitten? Niitä toisia naisia, jotka arvostelevat kanssasisariaan.

Aikamme on kovin ulkonäkökeskeinen ja se on valitettavaa. Ei ihmisen arvoa voi eikä saa arvioida ulkonäön perusteella. Todellisuudessa me kuitenkin ensimmäisenä näemme vieraasta ihmisestä ulkonäön ja teemme siitä päätelmiä. Ja meitä jokaista viehättää kauneus. Sitähän me ihastelemme katsoessamme maisemaakin. Jokainen pitää enemmän kauniista maisemasta kuin jostain rujosta kaatopaikasta.

Olen usein ihmetellyt sitä kaksinaismoralismia tai mitä sanaa nyt pitää käyttää siitä kuinka mainokset ja muu viestintä on kyllästetty vähäpukeisten naisten kuvilla, mutta silti usein kuuluu paheksuttavan sitä kun äiti imettää lastaan julkisella paikalla. Operaatio mikä on vähintäänkin luonnollinen ja viaton.
En oikein ymmärrä mikä siinä paheksujia loukkaa tai vaivaa. Rintaa siinä ei yleensä näy juuri lainkaan, ei aiheuta ääntä eikä sotkua. En tosiaan keksi perustetta paheksua sitä.

Juontuuko se jostain vanhasta ajatuksesta suojella naisen kunniaa vai mistä? Joissakin kulttuureissa naisen käytöstä ja pukeutumista säädellään vahvasti. Syyksi esitetään aika usein yksi ja sama perustelu: nainen saattaa herättää miehissä vääriä haluja. Varmaan sekin riski on. Paljon vaikuttaa se millainen ajattelutapa miehellä joka naista katsoo on.

Ei silti saa yleistää niin, että jokainen mies ajattelee heti seksiä kauniin naisen nähdessään. Jokainen terve mies huomaa kauniin naisen, mutta ei se tarkoita muuta kuin kauneuden ihailua. Ei miehetkään ihan mitään vaistojen varassa kulkevia eläimiä sentään ole.

On selvää ettei ole kohteliasta eikä edes sopivaa tuijottaa jokaista tapaamaansa kaunista naista enkä missään nimessä hyväksy mitään mikä täyttää epäsopivan kohtelun tai ahdistelun tunnuspiirteitä. Fiksu ihminen ymmärtää mikä on sopivaa ja mikä ei. Kauneutta voi aina ihailla, aina sitä ei tarvitse kommentoida.

Jos olet lukenut tähän saakka niin saatat jo ymmärtää mistä otsikko on saanut ideansa.

Olin matkalla Krakovassa ja kadulla kävellessämme matkakumppani kysyi minulta "Huomasitko miten isot rinnat tuolla tytöllä oli?"

Olin toki pannut merkille asian. Ravintolan sisäänheittäjänä toimiva nuori nainen oli itsekin tietoinen muodoistaan, tai niin ainakin päättelin katsoessani hänen asuvalintaansa. Tiukkaan ja vartalonmyötäiseen toppiin pukeutuva nainen yleensä tietää mitä päälleen laittaa.
Kysyin hymyillen matkakumppaniltani: "Miksi sinä minulta tuollaista kysyt?"
Hän hymyili minulle ja sanoi: "Tiedän, että katsoit niitä"

Matkakumppani oli vaimoni.
Vaimoni jolla on juuri ne Juicen mainitsemat maailman kaksi ihmettä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti