keskiviikko 20. syyskuuta 2017

"Kuinka uskallat vielä matkustaa?"

Melko usein kuulen sellaisen ajatuksen kun olen matkalle lähdössä niin joku tuttavani tai ystäväni kysyy kuinka uskallan vielä tänä aikana matkustaa.

 Tuollainen kysymys on tietysti ymmärrettävää koska aika monenlaista pahaa maailmalla tapahtuu. Meksikossa oli eilen valtava maanjäristys ,Yhdysvaltain tulvat, myrskyt ja taifuunit. Meillä Suomessa oli järkyttävä Turun puukkoisku. Moni asia saa nykyään syystäkin pelkäämään matkailua. Itsekin olen miettinyt sitä että pitäisikö matkailua jotenkin rajoittaa.
Berliini

Vastaukseni on että matkailua ei pidä rajoittaa. Maailmalla voi aina tapahtua jotain pahaa. Jokainen joka on matkaillut, tietää että monissa maissa on aivan erilaisia riskejä kuin mitä meillä täällä Suomessa on:
Monissa maista rikollisuus on paljon suurempaa .
Monissa maissa liikennekulttuuri on paljon vaarallisempi kuin meillä täällä.
 Monissa maissa yleinen infrastruktuuri on heikko joten terveydenhoito ja muut ovat aika huonolla tolalla.

Eikö sitten Suomessa tapahdu mitään pahaa? Suomessa nyt ei yleisesti ottaen ole kauhean paljon pahoja asioita tapahtunut mutta me helposti unohdamme sen että ei täälläkään nyt aivan lintukodossa eletä ja varsinkin se unohdamme mikä on todellinen riski ja mikä on teoreettinen riski. Aika moni matkailua pelkäävä pelkää nimenomaan terrori-iskua tai jotain vakavaa rikosta.

Terrori-iskuja tapahtuu verraten harvoin maailmalla siihen nähden kuinka paljon maailmalla on ihmisiä ja matkailijoita. Suomessa on tuskin kukaan pelkää että nyt minut puukotetaan kun seuraavan kerran menen yleiselle paikalle.
Wien

 Suomessa suurimmat riskit kuolla ovat sairaudet. Yli 40 000 suomalaista kuolee vuodessa sairauksiin,  vähän reilu 200 kuolee liikenneonnettomuuksissa, itsemurhissa kuolee 700- 800 joka vuosi. Niihen nähden se että Turussa kaksi kuolee terroristi iskussa on aika pieni mahdollisuus kuolla. Luonnollisesti hirvittävä ja pelottava asia siitä huolimatta, mutta kun mietitään kylmiä tilastoja niin  Suomessa ovat  aivan muut asiat vaarallisia kuin terrori-isku. Aivan sama maailmalla :Aasian Malesiassa kuolee noin 7000 ihmistä liikenneonnettomuuksissa vuodessa, mutta silti harva Malesiaan matkaava  pelkää liikenneonnettomuutta.

Onko viestini siis se että maailmalle voi lähteä kirjaimellisesti vähän kuin soitellen sotaan? Sitä en tarkoita.

Soitellen sotaan sanontahan tarkoittaa nimenomaan sitä että ei ole valmistauduttu tulevaan. Matkailussa on sama asia: ennen kun lähtee matkalle tulee selvittää mikä tuon maan tilanne on, mihin asioihin siellä pitää kiinnittää huomiota, mitä riskejä siellä voi olla ja elää sitten niiden mukaan. Aivan sama maalaisjärki toimii maailmalla kun mikä toimii täälläkin. On typerää lähteä vaaralliselle alueelle jos näkee, että alue on epäilyttävä. Ei sinne alueelle kannata aamuyön tunteina lähtee toikkaroimaan.


 Lukitsemmehan me Suomessakin ovet kodissamme ja lukitsimme autojen ovet juuri sen takia että mietimme mitä voi tapahtua.  Sillä samalla järjellä varustettuna maailmalla pärjää melko hyvin. Maailmalla on kuitenkin tosiasia se että suurimmalta osaltaan kohteet ja maat ovat normaali järkiselle ihmiselle turvallisia.  Jokaisessa sivistyneessä maassa toimii  poliisilaitos, yksityinen vartiointi toimii, hotelleissa on turvallisuushenkilökuntaa juuri sen takia että matkailijat voisivat matkailla rauhassa.

Viestini on se siis, että kannattaa matkailla sinä voittaa enemmän kun siinä, että ei matkaile.  Muista vaan maailmalla se sama asia kuin täälläkin: maalaisjärjellä selviää monista asioista.

Bratislava

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti