keskiviikko 6. helmikuuta 2013

Matkailu avartaa?!

Moni on kuullut termin "nurkkapatriootti". Tuo sana määritellään esimerkiksi seuraavasti: ahdaskatseisesti omaa kotiseutuaan ja elinympäristöään ihannoiva ja sen etua ajatteleva ihminen. 
Määritelmän mukaan meissä kaikissa asuu pieni nurkkapatriootti. Luonnostamme ajattelemme oman kotiseutumme olevan hyvä ja muualla asiat tehdään huonommin.

Matkailu avartaa tässä mielessä hyvin. Kun lähtee kauas näkee lähellekin paremmin.

 Hyvä esimerkki on asia mihin kiiinnitin huomiota täällä Thdysvalloissa: täällä näkee työelämässä huomattavan vanhoja työntekijöitä. Ei ole harvinaista, että liikkeessä on työssä yli 70 vuotias ihminen. Syynä on epäilemättä se, ettei täällä eläkejärjestelmä liene samaa tasoa kuin meillä, mutta on asialla toinenkin puoli.
Meillä puhutaan paljon työurien pidentämisestä..tavoite joka tuntuu aika vaikealta.

Olisiko ratkaisu Yhdysvaltojen malli?

 En tarkoita eläkejärjestelmän romuttamista vaan mallia täkäläisestä työelämästä. Täällä näet on henkilökuntaa jokaisessa paikassa huomattavasti enemmän kuin meillä. Laivaterminaalissa oli käytävillä valehtelematta 50 metrin välein joku näyttämässä mihin jatketaan tai vain tarkistamassa että kuuluuko väki siihen jonoon. Monet työntekijöistä olivat iäkkäitä. Meillä saman homman hoitaisi muutama opastaulu ja ajatus siitä, että kyllä kai porukka laivaan osaa kävellä.

Tämänkaltainen ilmiö toistuu monessa paikassa täällä ja ryhdyin pohtimaan, että olisiko tässä keino pidentään Suomen työuria? Mikseivät hyväkuntoiset iäkkäät voisi olla vaikka Linnanmäellä tms ohjaamassa ihmisiä oikeaan paikkaan. Työ voisi olla osa-aikaista ja siitä saisi lisää tuloja eläkkeen päälle sekä plussana saisi olla ihmisten kanssa. Monella työpaikalla löytyy varmasti työtä jota voi tehdä vaikkei fyysinen kunto ole enää aivan huippua. Kokeneen työntekijän vuosikymmenten tietotaito yhdistettynä nuoreen ja innokkaaseen, vasta uransa aloittaneeseen kollegaan voisi olla melkoinen yhdistelmä.

Ihminen haluaa tuntea olevansa hyödyllinen ja siksi monen yksinäisen ikääntyneen olisi varmasti mukavampi tehdä jotain voimiensa mukaan kuin olla yksin kotona katsomassa televisiota.

Matkailu avarsi minua tuossa asiassa, missä se on avartanut sinua?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti