sunnuntai 19. toukokuuta 2013

Mitä matkailu oikeastaan on?

Ryhdyin pohtimaan matkailun syvintä olemusta, koska minulla on vahva aavistus siitä, että me jokainen suhtaudumme matkailu käsitteeseen jotenkin suppeasti. Tarkoitan sitä kuinka me ajattelemme matkailun tarkoittavan vain ulkomaanmatkoja tai matkoja mitkä tehdään johonkin matkailukohteisiin.

Wikipedia määrittelee matkailun seuraavasti: "Matkailu tarkoittaa sitä, että ihmiset matkustavat pois päivittäisestä asuin- ja työympäristöstään mieleisiinsä matkailukohteisiin. Matkailu liittyy useimmiten lomaan ja virkistäytymiseen, mutta voidaan puhua myös työmatkailusta. Matkailu käsittää työhön liittyvien ja lomamatkojen lisäksi mm. kilpailu-, opinto-, pyhiinvaellus- ja terveysmatkat."

Bloggari Brandenburgin portilla
Tuollainen sanakirjamainen määriteltä on aika osuva. Matkailua on siis kaikki se kun matkustamme pois kotoa tai työpaikalta. Se perinteinen käsitys jonka mukaan matkailu on vain turismia ei siis pidä paikkaansa. Me jokainen siis matkailemme elämämme aikana aika paljon vaikkemme olisi käyneet koskaan ulkomailla.
Matkat lapsuudessa sukulaisiin ovat jääneet monelle mieleen. Kesäinen automatka tulikuumassa autossa syöden evääksi juustovoileipiä on kokemus jota ei unohda. Nuoremmat lukijat voivat järkyttyä tiedosta että on ollut aika jolloin autoissa ei ollut DVD soittimia, ei tabletteja ja matkapuhelin oli oikeasti autopuhelin jolla soittaminen oli kallista eikä kukaan ollut kuullutkaan tekstiviesteistä. Autossa ei myöskään ollut ilmastointia joten matkaa tehtiin kuumuuden vuoksi usein iltaisin tai aikaisin aamuisin. Siitä huolimatta minulla liittyy tuon kaltaisiin matkoihin mukavia muistoja(lukuunottamatta niitä juustovoileipiä, joita en vieläkään syö). Ehkä juuri siksi koska noilla matkoilla toteutui edellä lainattu matkailun perusmääritelmä: matkustetaan mieleisiin matkailukohteisiin.

Suurin osa meistä on tehnyt kotimaisia automatkoja, urheilua harrastavat peli ja turnausmatkoja, uskonnolliset ihmiset matkoja uskontonsa vuoksi ja on joku varmasti matkustanut opiskelunkin takia eri paikkakunnalle ja jopa toiseen maahan. Kaikkia niitä yhdistää sama asia: ne ovat matkoja joita me halusimme tehdä tai matkoja jotka liittyivät elantomme hankkimiseen.

Matkailu on siis käsitteenä laajempi kuin nopeasti tulisi mieleenkään. Minua on avartanut kirjoittaa näitä blogeja ja samalla miettiä omaa suhtautumista matkailuun. Olen oivaltanut monia uusia asioita, toivottavasti sinäkin!
Kiitoksia kun jaksatte lukea näitä tekstejäni!

ps.tätä blogia saa vapaasti jakaa eteenpäin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti