tiistai 11. kesäkuuta 2013

"Kyllä minä niin odotan lomaa!"

Yksi kevään yleisimpiä kysymyksiä työpaikoilla ja tuttavien keskuudessa on "Mitä aiot tehdä lomalla?"
Kysymys jota joutuu pohtimaan ja mihin täytyy vastata vaikkei olisi tehnyt minkäänlaisia suunnitelmia. Silloin kun ei ole selviä suunnitelmia kysymykseen vastaaminen on vähän kiusallista "No, minä/me ihan vaan ollaan, ehkä käydään jossain.."

Miksi asiaa kysellään? Emmehän me kysy mitä aiot tehdä huomenna töissä tms? Syy siihen miksi aihe meitä kiinnostaa on se, että lomaan liittyy odotuksia, vähän samaan tapaan kun on tapana kysyä mitä aikoo tehdä viikonloppuna, eläkkeellä, lasten lähdettyä maailmalle.

Mitä me siis odotamme lomalta? Liian helppoa olisi sanoa ettei kysymykseen voi vastata, koska jokainen odottaa eri asioita. Voi olla, mutta jokainen odottaa samaa asiaa: pääsee viettämään aikaa vailla työn määrämiä aikatauluja. Se mitä jokainen tekee lomallaan vaihtelee paljon: yksi lähtee mökille, toinen kesäyliopistoon, kolmas vaeltamaan keski-Eurooppaan jne.

Onko loma sitten aina sitä mitä odotetaan?

Eihän se ole, toisinaan käy niin ettei odotukset toteudu. Kerron pari esimerkkiä:

Olin jokunen vuosi sitten kesäkuussa Madridissa. Loman odotuksena oli siis nauttia kuumasta kesästä kauniissa kaupungissa. Miten kävi? Madridissa oli lämmintä noin 15 ja vettä satoi kaatamalla lähes koko ajan.
Toinen esimerkki viime viikolta: Taas oli suunnitelmissa nauttia kauniista kaupungista kuumassa säässä, tällä kertaa kohde oli Budapest. Jokainen uutisia seurannut tietää mikä tilanne siellä oli tulvien takia ja tulin vielä kipeäksikin.
Noilla matkoilla odotukset eivät siis toteutuneet, mutta menivätkö matkat pieleen?

En voi sanoa noiden matkojen epäonnistuneen, koska molemmista jäi hyviä muistoja.

Bloggarin poika klassisessa turistiposeerauksessa "Kohta putoan veteen!" Madridissa
Esimerkiksi Madridin lomalla sateessa pohdin mitä täällä voisi tehdä ja löysin hyvän vinkin: Del Prado taidemuseon, jossa vieraillessa sain hienoja elämyksiä joita en olisi helteisellä kelillä saanut.

Samoin kävi Budapestissa. Keli oli mitä oli, mutta autoillessa Balaton järvellä löysimme kivan pienen viinitilan. Siellä maistoin oikein hyvää punaviiniä(mikä on harvinaista Unkarissa) jota ostin pullon mukaankin.  Se oli hyvä matka sillä matkalla.

Tarinan opetus on siis se, että lomamatka ei aina vastaa niitä odotuksia joita me niille etukäteen asetamme. Mitä siis teet jos niin käy? Pety, mutta älä anna sen estää sinua hankkimasta uusia elämyksiä, ehkä joskus löydät jotain ihan uutta!

Miellyttävää lomanodotusta niille joilla se on edessä!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti