lauantai 21. lokakuuta 2017

#metoo

Tämän viikon puheenaihe on ollut sateiden lisäksi #metoo kampanja. Kampanja jossa pääasiassa naiset ovat kertoneet elämänsä aikana kokemastaan seksuaalisesta ahdistelusta.
En erityisen tarkkaan ole kampanjaa seurannut, mutta sen mitä olen huomannut niin aika hurjia tapauksia on sattunut.

Ahdistelu ei katso juurikaan naisen asemaa tai ikää. Ministeri kertoi kokeneensa ahdistelua sidosryhmätapaamisessa. Tuskin on yhtään naista joka ei olisi elämässään törmännyt jonkinlaiseen ahdisteluun. Meille miehille aihe on vieraampi.
Ostan vaimolleni aina korvakorut, jos olen käyttäytynyt tökerösti. Hänellä on niitä aika paljon.

Mikä on syynä miesten harjoittamaan ahdisteluun? En haluaisi käyttää sanaa "kulttuuri", mutta jotenkin se tähän liittyy. Meille miehille sallitaan jo lapsena sääntöjen venyttäminen. "No, pojat on poikii" sanotaan helposti poikien syyllistyttyä johonkin paheksuttavaan. Tytölle sanotaan vastaavassa tilanteessa "Käyttäydy nyt, olet sentään tyttö".

 En missään nimessä puolustele ahdistelua, mutta joku tuon tapainen antaa miehille "luvan" käyttäytyä törkeästi. Rohkenen väittää, että suuri osa ahdisteluksi koetusta ei ole sellaiseksi tarkoitettua. Useimmin kyseessä on tökerö yritys tutustua naiseen tai tavoite olla vitsikäs.

Naisille antaisin neuvon olla jämäkämpiä. Yleensä mies lopettaa toiminnan jos ilmaisee selvästi ettei pidä miehen jutusta. Jos vaan hymyilee niin mies ajattelee asian sujuvan hyvin. Me miehet kun emme osaa lukea niiden kuuluisien rivien välistä. Olen huomannut, että tässä on monille naisille ongelma: ei haluta/uskalleta sanoa vastaan. Muistan entisessä työpaikassani tilanteen jossa asiakas käyttäytyi liian tuttavallisesti naispuoleisia työntekijöitä kohtaan. Pohdimme mitä asialle voisi tehdä. Kehotimme naisia suoraan sanomaan miehelle ettei hänen käytöstään hyväksytä. Kukaan naisista ei sitä halunnut sanoa. "No, hän on jo vanha" "Ei hän pahaa tarkoita" tyylisesti asiaa perusteltiin.

Tilanteet ovat erityisen ahdistavia jos asiaan liittyy jonkinlainen valta-asema. Silloin kun ahdistelija on esimies tai tärkeä asiakas asia mutkistuu. Kukaan ei halua antaa tiukkapipomaista kuvaa itsestään. Uskon suurimman osan ahdistelusta olevan juuri näitä. On vaikea sanoa ettei pidä käytöksestä jos huonosti käyttäytyvä vaikuttaa suoraan toimeentuloosi.

Sitten se #meetoo osio. Kerron salaisuuden: myös miehiä ahdistellaan. Kerron siis oman tarinani. Olin silloin iältäni jotain 16~17 vuotta ja jakelin postia kerrostaloon. Minua noin 50 vuotta vanhempi nainen yhtäkkiä läpsäisi minua takapuolelle ja hymyili härskisti. Hänestä oli hauskaa kiusata nuorta poikaa. Muistan tilanteen kuin eilisen vieläkin, joten ymmärrän hyvin miltä naisista tuntuu. Te kun ahdisteluun törmäätte paljon yleisemmin. Miehellä on näissä tilanteissa vielä fyysinen etu puolellaan. Yleensä mies on isompi ja vahvempi eikä joudu sen takia samalla tavalla pelkäämään.

Olen itse pitänyt aina naisia arvossa enkä ole koskaan ole halunnut ahdistella ketään. Joskus vaan saattaa olla niin ettei ymmärrä oman käytöksensä vaikutusta. Entisellä työpaikalla oli kirjalliset ohjeet ahdistelusta. Siinä kerrottiin ahdistelua olevan esimerkiksi toisen ulkonäön kommentoinnin.

Siinä kohtaan sanoin kuin Jenkkiläisessä oikeussalissa:

Syyllinen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti